Logisztika: betárolás, átcsomagolás, kiszolgálás

Eredmények

Gyártó vállalat partnerünk újonnan induló disztribúciós központja "gyorsindítás" utáni fejlesztésére kérte fel csapatunkat. A festék még meg sem száradt a falakon szinte, mikor már igen jelentős feladatokat kellett átvállalnia az egységnek úgy, hogy ilyen jellegű logisztikai folyamatokat korábban hazánkban a vállalatnál nem végeztek...
Karton_doboz_2
 

A disztribúciós központ feladata a gyártó telephelyek által beszállított késztermékek tárolása, igény szerinti komissiózása, alkalmasint átcsomagolása. A mennyiség döntő része magyarországi gyárakból érkezett, a felvásárló piac azonban szétszórva a világ kontinensein. Mindeközben az egység folyamatos (létszám)bővülésben volt, újabb és újabb feladatokat kapott (az eredményekről és a partnerünk további tapasztalatairól a 19. MLBKT kongresszuson hallhatott a közönség egy előadást).

Célok

A kibocsátás növelése (közel duplázás), a készletpontosság javítása valamint az átfutási idők csökkentésén keresztül az erőforrások kihasználtságának javítása

Résztvevők

  • egységvezető
  • raktár és gyártásvezető
  • műszak koordinátor
  • tervező
  • tervező asszisztens
  • anyagmozgató
vsa_vesztesgekA Kaizen folyamat menete

Kiindulási állapot meghatározása
Célok, mérőszámok meghatározása
Adatok felvétele és elemzése, veszteségek beazonosítása
Értékfolyamat térkép elkészítése a teljes folyamatra
Új folyamatok meghatározása a kritikus területeken (nagy szériás anyagáramlás és ismétlődő problémák)
Szabványos munkafolyamatok meghatározása
Kanban rendszer és szabályok kidolgozása, polcrendszer kialakítása
Csomagoló terület alaprajzának módosítása a kevesebb átpakolás érdekében
Tervezési folyamatok felgyorsítása
Tréning és kapcsolódó dokumentumok elkészítése
Fenntartás és folyamatos utánkövetés


Mérőszámok


Kaizen event előtt Kaizen event után Változás (%)
Betár átfutási idő > 1 nap < 8 óra ~ -70%
Csomagolási állásidő nem publikus megszüntetve -100%
Túlóra nem publikus  megszüntetve  -100%


Tapasztalatok, észrevételek, nehézségek

  • Az értékfolyamat térképen nagyon jól lehetett látni, hogy az értékteremtő idő a teljes átfutási időn belül nem érte el az 1%-ot sem, ismét igazolva hogy a lean szemlélet és az eszköztára nem csak gyártási közegben helytálló.
  • A veszteségek legjelentősebb gyökéroka a nagy tételes anyagáramlás volt. Bárhol merült fel egy kisebb probléma, rögtön egy nagyobb mennyiségű anyagot akasztott meg a folyamatban - eredményeképpen könnyen bedugult az egész anyagáramlás.
  • Nagyon jelentős volt a manuális munka aránya az adatrögzítés és feldolgozás során. Ezeket részint másutt bevált standard, részint új fejlesztésű eszközökkel ki lehetett váltani vagy automatizálni, több időt teremtve a tervezők számára a valós problémák megoldására.
  • Jól mutatja a lean szemlélet térnyerését az anyagtárolásban történt változások. A projekt során egy alapos elemzést követően az anyagok egy-egy tárolási módszerhez lettek rendelve. A folyamatos fejlesztés jegyében azonban rendszeres időközönként, sőt akár folyamatosan felül lettek vizsgálva ezek a beállítások, és szükség esetén módosítás, finomhangolás történt. Egy folyamatosan bővülő szolgáltatói portfólió esetén ez elkerülhetetlen!

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/econ/public_html/modules/mod_lofarticlesslideshow/helper.php on line 292
Special projects
Corvinus University
Publishing Lean Thinking
Process and organizational cultur assessment
E-Con Solutions
Folyamatfejlesztő és Tanácsadó Kft.

1119 Budapest, Bornemissza tér 12.
Tel.: +36 1 246-7193
Fax: +36 1 700-2599
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAT01FAT02FAT03FAT04
FAT06FAT08FAT08FAT09